Gebruiksmogelijkheden


Hagen

Verreweg de bekendste gebruiksmogelijkheid van coniferen zijn de hagen. Doordat deze planten in de winter groen blijven, geven ze een permanente levendige afscheiding. De bekenste soorten zijn Thuja, Taxus en leylandii's. Onbekend maar ook goed toepasbaar is de Tsuga canadensis. Hagen zijn bovendien geliefd bij vogels. Ze kunnen er in wegschuilen en maken er hun nesten in.
Rotstuin
Een heel andere toepassing betreft de miniatuurconiferen die bijvoorbeeld in een rotstuin worden toegepast. Vanwege de trage groei zijn ze ook heel geschikt voor grafbeplanting. Deze planten zijn ook goed aan te wenden in stadstuinen waar de ruimte  beperkt is. Ondanks de trage groei, is de groeiwijze vaak verrassend vanwege de spontaan uitlopende knoppen of kaarsen.
Bodembedekkers
Bodembedekkers lenen zich goed voor het opvullen van lege plekken in de tuin. Met name Juniperus horizontalis soorten zijn daar geschikt voor. Mooi is het effect bij hoogteverschillen en muurtjes. De planten hangen dan als een waterval over de rand. Sommige robuste soorten, zoals de Microbiota decussata, hebben ook een goede onkruidwerende werking doordat er vanwege de dichte groei geen licht meer tot de bodem doordring.
Solitairplanten
Voor het relief in de tuin kunnen grotere planten niet ontbreken. Opgaande coniferen geven de derde dimensie vorm. Slanke opgaande zuilen of robuste bomen maken de tuin volwassen. Sommige coniferen zijn berucht vanwege hun omvang. Maar als deze majestieuze bomen de ruimte krijgen, zijn het prachtige blikvangers. De dikke stammen spreken bijzonder tot de verbeelding en de kroon is al van veraf te zien. Maar hier geldt het spreekwoord: 'Boompje groot, plantertje dood'. Niet alles wordt zo groot. Laat u vooraf goed informeren.
In de border
Door de vele vormen en kleuren zijn coniferen bijzonder geschikt als borderplant. In de zomer vormen ze een rustige achtergrond voor de bloeiende vaste planten en éénjarigen terwijl ze in de winter juist kleur geven aan de anders grauwe tuin. Terecht worden coniferen aangemerkt als de basisbeplanting van de tuin.
Treurvormen
Een speciale categorie vormen de treurvormen. De karakteristieke afhangende takken geven een mooi effect in de tuin. Mooi over een vijver of als poortje over een pad; er zijn allerlei toepassingen te bedenken. Wel kan het nodig zijn om de toppen omhoog te binden omdat de plant anders als bodembedekker verder gaat.
Op het terras
In een sierlijke pot zijn sommige soorten heel mooi als terrasplant. Juist in de herfst en winter als er geen bloeiende planten voorhanden zijn, zorgen ze voor een warme aankleding van het terras.
Vormsnoei
Wie van deze speciale boomkunst houdt, kan volop terecht bij de coniferenfamilie. Met name Taxus wordt gebruikt voor vormsnoei. Maar ook Chamaecyparis- of Juniperussoorten zijn hier geschikt voor. Bekende vormen zijn de ponpon-figuren waarbij bollen of schijven uitstekende takken worden gevormd. In Frankrijk worden veel vormen gemaakt van Taxus baccata. De meest uiteenlopende vormen zijn denkbaar; strak en modern of klassiek en rond. Laat je fantasie op de loop en geniet van de voldoening van het tuinieren.
Bonsai
Heeft u niet zo'n grote tuin? Coniferen lenen zich uitermate goed om bonsaiboompjes van te maken. Snoeien, buigen, vormen en een dosis geduld geven uiteindelijk een prachtig resultaat. Probeer het eens: goed gevormde boompjes zijn bovendien veel waard! Meer weten over bonsai? bezoek de webiste www.bonsainederland.nl
Kerststukjes
Ook binnenshuis beleeft u veel plezier aan coniferen. Ze leveren prachtig snijgroen voor kerststukjes of gewoon in de vaas. Door de grote verscheidenheid aan naalden en vormen kunt u eindeloos variëren. Wat dacht u van de lange naalden van een Pinus of de cristaatvormen van een Cryptomeria. Zo haalt u op sombere winterdagen de sfeer in huis. En dat komt dan gewoon uit eigen tuin!

Meer planten

Contactinfo

Bezoekadres
Henegouwernesse 14
2741 LJ Waddinxveen

Postadres
Kromme Esse 6d
2741 KP Waddinxveen

T +31 182 61 29 28
E info@bremmer-boomkwekerijen.nl