Gebruiks­mogelijkheden

Vele mogelijkheden

Coniferen hebben vele gebruiksmogelijkheden. Hieronder hebben we de meest voorkomende mogelijkheden genoemd; van bodembedekker tot solitair, van grafbeplanting tot kerstgroen. Laat u inspireren!

Hagen

Doordat coniferen in de winter groen blijven, geven ze een permanente levendige afscheiding. De bekendste soorten zijn Thuja, Taxus en leylandii’s (Cupressocyparis leylandii). Onbekend maar ook goed toepasbaar is de Tsuga canadensis. Hagen zijn bovendien geliefd bij vogels. Ze kunnen er in wegschuilen en maken er hun nesten in.

Rotstuin en grafbeplanting

Een heel andere toepassing betreft de miniatuurconiferen die bijvoorbeeld in een rotstuin worden toegepast. Vanwege de trage groei zijn ze ook heel geschikt voor grafbeplanting. Deze planten zijn ook goed aan te wenden in stadstuinen waar de ruimte beperkt is. Ondanks de trage groei, is de groeiwijze vaak verrassend vanwege de spontaan uitlopende knoppen of kaarsen.

Bodembedekker

Bodembedekkers lenen zich goed voor het opvullen van lege plekken in de tuin. Met name Juniperus horizontalis soorten zijn daar geschikt voor. Mooi is het effect bij hoogteverschillen en muurtjes. De planten hangen dan als een waterval over de rand. Sommige robuste soorten, zoals de Microbiota decussata, hebben ook een goede onkruidwerende werking doordat er vanwege de dichte groei geen licht meer tot de bodem doordringt.

Solitairplanten

Voor het relief in de tuin kunnen grotere planten niet ontbreken. Opgaande coniferen geven de derde dimensie vorm. Slanke opgaande zuilen of robuste bomen maken de tuin volwassen. Sommige coniferen zijn berucht vanwege hun omvang. Maar als deze majestieuze bomen de ruimte krijgen, zijn het prachtige blikvangers. De dikke stammen spreken bijzonder tot de verbeelding en de kroon is al van veraf te zien. Maar hier geldt het spreekwoord: ‘Boompje groot, plantertje dood’. Niet alles wordt zo groot. Laat u vooraf goed informeren.

In de border

Door de vele vormen en kleuren zijn coniferen bijzonder geschikt als borderplant. In de zomer vormen ze een rustige achtergrond voor de bloeiende vaste planten en éénjarigen terwijl ze in de winter juist kleur geven aan de anders grauwe tuin. Terecht worden coniferen aangemerkt als de basisbeplanting van de tuin.

Treurvormen

Een speciale categorie vormen de treurvormen. De karakteristieke afhangende takken geven een mooi effect in de tuin. Mooi over een vijver of als poortje over een pad; er zijn allerlei toepassingen te bedenken. Wel kan het nodig zijn om de toppen omhoog te binden omdat de plant anders als bodembedekker verder gaat.

Op het terras

In een sierlijke pot zijn sommige soorten heel mooi als terrasplant. Juist in de herfst en winter als er geen bloeiende planten voorhanden zijn, zorgen ze voor een warme aankleding van het terras.

Vormsnoei

Wie van deze speciale boomkunst houdt, kan volop terecht bij de coniferenfamilie. Met name Taxus wordt gebruikt voor vormsnoei. Maar ook Chamaecyparis- of Juniperussoorten zijn hier geschikt voor. Bekende vormen zijn de ponpon-figuren waarbij bollen of schijven aan uitstekende takken worden gevormd. In Frankrijk worden veel vormen gemaakt van Taxus baccata. De meest uiteenlopende vormen zijn denkbaar; strak en modern of klassiek en rond. Laat je fantasie de vrije loop en geniet van de voldoening van het tuinieren.

Bonsai

Heeft u niet zo’n grote tuin? Coniferen lenen zich uitermate goed om bonsaiboompjes van te maken. Snoeien, buigen, vormen en een dosis geduld geven uiteindelijk een prachtig resultaat. Probeer het eens: goed gevormde boompjes zijn bovendien veel waard! Meer weten over bonsai? bezoek de website www.bonsainederland.nl

Kerstdecoratie

Ook binnenshuis beleeft u veel plezier aan coniferen. Ze leveren prachtig snijgroen voor kerststukjes of gewoon in de vaas. Door de grote verscheidenheid aan naalden en vormen kunt u eindeloos variëren. Wat dacht u van de lange naalden van een Pinus of de cristaatvormen van een Cryptomeria. Zo haalt u op sombere winterdagen de sfeer in huis. En dat komt dan gewoon uit eigen tuin!